Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2010

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ -INFORMATIONS FOR PLACEΟ νομός ΠΙΕΡΙΑΣ συνδυάζει ιδανικά τις διακοπές σε θάλασσα και βουνό.

Από τη μια οι μαγευτικές ακτές του Θερμαϊκού κι από την άλλη ο Όλυμπος, το βουνό των θεών.
Ανάμεσα στον κάμπο της Πιερίας και τον Όλυμπο είναι χτισμένη η Κατερίνη, η πρωτεύουσα του με 35.000 κατοίκους.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Στις πλαγιές του Ολύμπου, είναι χτισμένη η κωμόπολη Λιτόχωρο (24 χλμ από την Κατερίνη), παλιό παραθεριστικό κέντρο κι αφετηρία των ορειβατών προς το μυθικό βουνό.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τη μαγευτική κοιλάδα του Εννιπέα, όπου τα νερά του ποταμού που κατεβαίνουν από τον Όλυμπο, σχηματίζοντας μικρές λίμνες, χάνονται σε υπόγειες καταβόθρες. Εδώ, σύμφωνα με το μύθο, οι μαινάδες σπάραξαν το μυθικό αοιδό Ορφέα.
Νοτιοδυτικά από το σημερινό Μακρύγιαλο βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους προϊστορικούς οικισμούς της Ελλάδας, που χρονολογείται στα 5.000 π.Χ.


--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------

Αρχαιολογικός τόπος με διεθνή ακτινοβολία είναι το Δίον, η «πόλις του Διός», η ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων, στις βορειοανατολικές πλαγιές του Ολύμπου.
Στο αρχαιολογικό πάρκο μπορεί κανείς να περπατήσει ανάμεσα στα ευρήματα και να επισκεφτεί το διπλανό μουσείο. Πολυετείς ανασκαφές έχουν αναδείξει πλήθος σημαντικών ευρημάτων.

Το Λιτόχωρο. Η πύλη των θεϊκών κατοικιών.
Μοναδικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας. Στην ατμόσφαιρα η ορεινή δροσιά συνταιριάζει με τη θαλασσινή αύρα. Στο βιβλίο του χρόνου ο μύθος συναντιέται με την ιστορία και η ιστορία με την παράδοση. Και στο τοπίο των χρωματικών εναλλαγών και της αισθητικής αρμονίας η φυσική ομορφιά συνενώνεται με την ανθρώπινη ζεστασιά.

ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ
Η Λεπτοκαρυά είναι μια παραλιακή κωμόπολη, που υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Ανατολικού Ολύμπου του οποίου αποτελεί και έδρα έχει 4.225 κατοίκους .

Η ονομασία της προήλθε από τις φουντουκιές και την απόδοση στα ελληνικά της τουρκικής λέξης φιντίκιοϊ (φουντουκοχώρι).

Ο κεντρικός ναός είναι ο Άγιος Νικόλαος

Οι κάτοικοι ασχολούνται με τουριστικές επιχειρήσεις. Γραφική είναι η παλιά Λεπτοκαρυά, στην οποία την Παρασκευή μετά το Πάσχα γίνεται παραδοσιακό πανηγύρι.
Στην Λεπτοκαρυά υπάρχουν και κατασκηνώσεις και κάμπινγκ της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας.

Σώζονται ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Οι λάτρεις των εθίμων μπορούν να απολαύσουν τα "Κέδρα" την Καθαρή Δευτέρα, με εκδηλώσεις , παρέλαση αρμάτων και χορούς. Και εδώ οι καρναβαλικές εκδηλώσεις προσελκύουν κόσμο.